TUNAIKAN TUGAS ANDA

Bantu beri makanan kepada 500 keluarga faqir miskin setiap bulan dari keselesaan rumah anda dengan hanya menderma kepada kami.

Terima kasih kerana bagi bantuan ini, alhamdulillah, untuk bulan ni boleh fokus bayar bil bil yang dah tertangguh dan tak fikir pasal makan minum anak

Makcik M

Saya sangat kagum dengan ketelusan SPK buat kerja. Sangat susah nak jumpa NGO yang betul betul memastikan penerima bantuan semua betul-betul memerlukan. Luar banyak scam dan sindiket. Saya happy saya jumpa SPK.

Encik F

BISMILLah

Bantu Kami,
Bantu Mereka.
IMG_2318

PELUANG BERAKHIR LAGI...

RM
Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: RM300.00

POIN PENTING:

✓ Skuad Prihatin Kemiskinan menyediakan bantuan makanan kepada 500 keluarga (asnaf) yang memerlukan setiap bulan
✓ Sumbangan anda akan digunakan untuk meneruskan usaha yang sedang berlangsung
✓ Sumbangan anda yang akan membolehkan kami untuk menyediakan bantuan kepada lebih ramai keluarga yang memerlukan (asnaf) setiap bulan

Beri makanAN kepada golongan miskin SEKALI SAHAJA ❌

Beri makanAN kepada golongan miskin SETIAP BULAN ✅

Setiap seorang kita daripada umat Islam pasti ingin menyumbang dan memberi makanan kepada golongan fakir miskin, terutamanya di bulan Ramadan. Menyumbang kepada organisasi yang berjasa dan terkenal yang menjalankan tugas dengan baik adalah sesuatu yang setiap Muslim ingin lakukan.

Tetapi masalahnya... Kebanyakan organisasi sekarang menjalankan projek sekali sahaja. Anda memberi wang sekali dan mereka akan menjalankan tugas misi itu... Sekali.

Berikan wang sekali, ambil beberapa gambar, kemudian tidak pernah melihat penerima sumbangan tu lagi sehingga kempen seterusnya..
Berikan makanan sekali, senyum sikit, ketawa sikit, post story IG, kemudian bye bye.. jumpa lagi tahun depan...

Nampak tak apa masalah situasi ni?

Jika anda tak melihat apa apa masalah, kami minta maaf kerana membuang masa anda..

Tetapi kalau anda nampak dan ingin membuat perubahan yang sebenar...

Teruskan membaca.

Masalahnya ialah, anda sebenarnya tidak membuat perbezaan apa apa!

Yang anda lakukan hanyalah memberikan penerima sumbangan ini hadiah tetapi anda sebenarnya tidak mengubah hidup mereka for the long run..

Di mana mereka akan mencari makanan esok..

Bagaimana mereka akan memberi makan anak-anak mereka esok...

Bagaimana mereka sepatutnya memperbaiki hidup mereka jika mereka tidak dapat meletakkan makanan di atas meja esok..

Sekali lagi, anda tidak membuat perbezaan apa apa..

Jika anda ingin membuat perbezaan, sertai kami. Hanya klik butang di bawah ini.
Letakkan senyuman di wajah mereka, tekan butang di bawah ini
Kami tidak memberi kepada semua, hanya kepada yang paling layak.
Inisiatif kami memberi tumpuan kepada penyediaan bekalan makanan asas kepada keluarga fakir miskin yang sedang bergelut setiap bulan. Kami komited untuk memastikan bahawa penerima kami tidak tidur dengan perut lapar…
Proses kami dalam menyemak calon penerima lebih komprehensif dari biasa kerana kami perlu memastikan bahawa sumbangan anda sampai kepada mereka yang paling memerlukannya.

Ini adalah amanah daripada Allah.
Apakah pilihan anda jika bukan Skuad Prihatin Kemiskinan?
Statistik Pengagihan Skuad Prihatin Kemiskinan Tahun 2022
Pada 2016, Super Thinkers, sebuah sekolah “home-based learning” di mana para pelajarnya diajar tentang Adab, Kemahiran Hidup dan matapelajaran akademik berdasarkan kurikulum IGCSE. Keunikan Super Thinkers adalah menitikberatkan kaedah ‘Tarbiyah Islamiyah’ dalam pembelajaran mereka.

Tarbiyah Islamiyah ini telah menjunjung mesej Islam dan melahirkan generasi Muslim yang sentiasa memartabatkan ajaran Al-Qur’an dan Sunnah Rasulullah ﷺ. Alhamdulillah, ianya juga panduan yang membimbing komuniti Super Thinkers, ibu bapa, guru-guru dan pekerjanya.

Rentetan dari idea ini, Super Thinkers menubuhkan Skuad Pembasmi Kemiskinan pada tahun 2016. Inisiatif ini membenarkan anak-anak Super Thinkers untuk berdamping bersama mereka yang kurang bernasib baik dari kalangan miskin dan golongan asnaf agar mereka dapat belajar dari pengalaman ini sekaligus membentuk akhlak dan peribadi yang mulia. Melalui program yang tersusun, mereka turut serta dalam aktiviti pengagihan barangan runcit bulanan dan lain-lain servis komuniti.

Pada tahun 2019, Super Thinkers memeterai sebuah memorandum persefahaman (MOU) bersama Al Khaadem.

Sebagai sebuah pertubuhan kemanusian dan kebajikan yang berpengalaman, Al Khaadem adalah sebuah NGO yang komited dalam membantu mereka yang memerlukan melalui kebajikan yang berasaskan Al-Qur’an dan Sunnah Nabi Muhammad ﷺ.

Dengan termetrainya memorandum ini, SPK dapat melebarkan sayapnya di atas gabungan yang berkat ini dan memanfaatkan pengalaman Al Khaadem yang luas dalam kerja-kerja komuniti dan kebajikan.

Skuad Pembasmi Kemiskinan kemudiannya di tukar menjadi Skuad Prihatin Kemiskinan dengan harapan dan misi yang lebih besar untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik dan golongan asnaf.